Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

První hádanku znám v trošku jiné, symetrické variantě: učitel potmě nasadí každému ze tří studentů bílou čepici a zbylé dvě černé vrátí do krabice. Po rozsvícení každý student vidí čepice obou svých kolegů a má určit, co má na hlavě on. A skutečně, ten nejchytřejší po chvíli prohlásí, že má bílou čepici. Jak na to přišel?

0 0
možnosti
JH

Ano, znám i tuto variantu a přijde mi těžší, přestože řešení je "kratší" :-).

0 0
možnosti
Foto

R^ Hádanky si nechávám na zítřek. Už je pozdě, a kdybych se do nich pustila teď, byla bych tu až do rána, protože hrdost mi nedovolí si přečíst řešení dřív, než se o to aspoň nepokusím ;-D

0 0
možnosti
JH

Zdravím. Pokud je zmáknete za jeden den, všechny čtyři palce nahoru!

0 0
možnosti
AT

Nemyslím si, že v případě druhé hádanky máte pravdu. Druhá volba je naprosto nezávislá a nepodmíněná volbou první. Šance na úspěch je pořád 1:2

1 0
možnosti
JH

Já to věděl :-). Ještě se k tomu v diskusi zkusím vyjádřit. Ale tu hádanku a teorii omezeného výběru za ní jsem si opravdu nevymyslel. Vtip je v tom, že druhá volba není úplně nezávislá na volbě první, protože reaguje na akci otce (otevření jedněch vrat) a AKCE OTCE není nezávislá na první volbě syna. Pokud se syn při první volbě náhodou trefí, má otec na výběr ze dvou vrat, která může otevřít, ale pokud se syn netrefí, má k otevření jediná (pokud tedy nechce rovnou otevřít vrata s autem). Tohle zdůvodnění je ale dost složité a vazby nejsou přímo vidět - jednodušší je argument s pravděpodobnostmi, který uvádím u řešení. Nevím, jak by se vyvrátil ten.

2 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Počínající šedesátník, vzděláním matfyzák, ženatý, obdařený dvěma syny, kteří ve třiceti dostávají rozum, výborný bridžista, strašlivý golfista, ženami označovaný jako "ty jsi ale kecka", stále ženatý s divou východňarkou a očekávající první vnouče.

Seznam rubrik