Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový článek na iDnes o rouškách a diskuse k němu

Dnes, 22.8., byl uveřejněn na iDnes článek, který obsahuje z mého pohledu slušnou, nepříliš ostře formulovanou výzvu k prokazatelně eskalujícímu počtu nových výskytů koronaviru. Můj článek si všímá některých rysů diskuse pod ním.

Dnes, 22.8., byl uveřejněn na iDnes článek, který obsahuje z mého pohledu slušnou, nepříliš ostře formulovanou výzvu k prokazatelně eskalujícímu počtu nových výskytů koronaviru (přes 500 případů za den?!). Článek začíná následovně:

Ministerstvo zdravotnictví ve svém posledním příspěvku na Twitteru apeluje na osobní zodpovědnost občanů České republiky. Připomíná, že si lidé mají umývat ruce, dodržovat odstup, případně si zakrývat ústa a nos rouškou. „Pomozte nám, ať nemusíme zavádět opatření,“ žádá resort pod vedením ministra Adama Vojtěcha.

Kdybych občas jen tak ze zvědavosti nezabrousil na různá diskusní fóra, včetně těch pod články na iDnes, kde diskuse ještě donedávna bývala vcelku objektivní výpovědí o pluralitě názorů v naší společnosti a nebyla smradlavou žumpou Novinek pokálenou placenými výplody agentů s rudými nosy vystrčenými na východ od nás, asi bych byl ve větším šoku, i když aktuální diskuse na iDnes, speciálně k problematice koronaviru, už zasmrádly v přívalech nového lejna též.

Přijde mi, a nevím, zda to není mnohem horší, že na rozdíl od zmíněných Novinek na diskusích pod články na Idnes lejno rozlévají nikoli účelově placení agenti, ale zcela obyčejní lidé sdílející své osudy spolu s námi a v éře koronaviru naše osudy výrazně ovlivňující a utvářející. Kladu si otázku, jak je to možné, že tento (asi až příliš) opatrný text vyvolal diskusi, která je typická následujícími prvky.

Za prvé a především - totálním ústupem od racionálního. Argumenty, a zejména ověřené argumenty, u odpůrců roušek neexistují a jsou nekompromisně nahrazovány emotivními výlevy spojenými se zastrašující vulgaritou. Pokud je uveden „argument“, je bez dalšího odkazu anebo s odkazem na jednoho z pěti procent odborníků, který je jiného než oficiálního názoru (argumenty převzaté od takových odborníků bývají navíc účelově zkreslovány a kamuflovány).

Za druhé - úpadkem logického uvažování. Jsem na světě už dost dlouho na to, abych byl s odstupem schopen zhodnotit dopady toho, že trénink logického uvažování schází ve vzdělávacím procesu i v každodenním životě, kde je nahrazován snůškou faktů posbíraných pár kliknutími na webu, a pokud není nastartován včas, stávají se z nás skrytí duševní mrzáci neschopní porovnat sílu dvou nestejně průkazných argumentů. Nejhorší vize z utopie Konec civilizace od Aldouse Huxley se stávají skutečností.

Za třetí - bezbřehým sobectvím. Každý někdy umře, důchodci to stejně mají za pár a nestojí mi ani za pitomou roušku. Chránit se nepotřebuji dokud se já cítím zdravý. - Dokonce ani za komančů neblahé paměti by si nikdo nedovolil veřejně prezentovat takové stanovisko, protože by ho všichni kolem rozcupovali a umlčeli. Kam jsme se to, probůh, dostali?

Za čtvrténepromyšlenou adorací svobody. Svoboda nadevše. Ale rozuměj tím: MOJE svoboda nadevše. A plné ignorování faktu, že dosažení svobody je spojené s poznámím nutného a především toho, že svoboda není absolutním teorémem a moje svoboda vždy končí tam, kde začíná svoboda druhého.

Za pátézhýčkaností. Nikdo mě nemá právo omezovat. Nikdo po mně nemůže chtít, abych si zakryl ústa a nos, protože je venku více než dvacet (dvacet pět, třicet) a mohl bych se opotit. Opotit a zrubat se chodím do fitka, kde za to platím těžký prachy, a proto si to tam náležitě užívám.

Za šesté – (absolutní) netolerancí jiných názorů a absencí ochoty najít kompromis. Jiné názory v rozumné diskusi JSOU tolerovány, zde nikoli, jsou nemilosrdně rozdupány. A navazující pokusy o jejich obhajobu jsou důsledně rozdupávány dále. Diskusi téměř vždy končí ten agresivnější. V daném případě, v diskusi s mnoha sty příspěvků, jsem nenašel jediný případ, kdy by agresivní odpůrce roušek (a vlády) nechal vyšumět vlákno, kde by jako poslední argumentoval jeho protivník. Možná sem opravdu přispívají najatí agenti, kteří mají ve svém desateru zadáno, že musejí být v diskusi poslední.

Za sedmé - absolutní absence pokory. K tomu není co dodat. Koncept a archetyp pokory nám z hlavy vymazali komančové. Smějeme se Vietnamcům, když je potkáme s rouškami, protože víme, že ve své „hlouposti“ je nosí, aniž by pro to měli z našeho pohledu racionální důvod, ale proto, že věří, že Ti, co TOMU rozumějí (anebo TO nad nimi) rozhodlo správně. Jenže tihle Vietnamci, Číňani a nakonec i Arabové nás za dalších pár desetiletí převálcují.

V dalším textu uvádím pár příkladů posbíraných z diskuse. Původně jsem je chtěl opatřit drobnými komentáři odkazujícími na předchozí body, ale nakonec jsem dospěl k názoru, že nejvíce působí tak, jak jsou.  I pravopisné chyby jsem nechal tak, jak byly.

  1. Máme očekávat do 1. září každý den článek na téma (ne)nošení slintáků? Já myslím, že to není nutné. Ti, kteří to mají v hlavě srovnáno, vám na ty kecy stejně neskočí a zbytek udělá co se mu nařídí. Ale líbí se mi ta taktika, to má něco do sebe. Jeden den citové vydírání skrze sestru celebrity, pak odsouzení rebelů zdravotnickou kapacitou, teď dojemná prosba. Příště to vidím na článek o likvidačních sankcích za nenošení slintáků
  2. No tak proč bych měl nosit na hubě hadr když jsem zdravý? Pokud budu mít kašel a horečku tak si to vezmu a nebudu chidit mezi lidi jen k lékaři, ale jinak na to kašlu to máte pravdu.
  3. A k cemu me je rouska dle vsech indicii jsem nemocneho nepotkal nikdo z meho okoli neonemocnel .nechrchlam takze tezko nekoho nakazim a jestli me nekdo nakazi tak se s tim moje imunita popere. Po ostatnich rousky nevyzaduji a ja se citim zdrav
  4. Ve středu jsem viděl asi 25 letou mamču s kočárkem. Dítě v pohodě, vysmáté, ona rukavice, roušku, obličejový kryt, v očích smrt a byla od horka rudá jak rak. Každý nad ní jen kroutil hlavou. ----- Stačí vyjet za hranice a např. v Itálii uvidíte na ulici takových lidí mnoho. Víte co... jde o nějakou svobodu a toleranci. Takže když roušku venku nosit nechcete, a já to chápu, taky venku roušku nenosím, protože je to zbytečné, jelikož pravděpodobnost, že venku čímkoli někoho nakazím já nebo on mě je velmi nepatrná, tak ji nenoste. Ale tolerujte ostatní. Třeba mají důvod, třeba mají kvůli něčemu zrovna oslabenou imunitu nebo někdo z jejich rodiny. A i kdyby měli iracionální strach.. Proč Vy to řešíte? Proč všichni kroutí hlavou? Co jim je do toho? Tady není svoboda. Když tu roušku tady někdo bude chtít nosit, tak nemůže, aniž by si na něj dav neukazoval prstem a neposmíval se. To je trapné. Myslím, že rouška nevadí (zdravotně) nositeli a je přínosem (ochrana ostatních lidí, záleží mi na nich, i když je neznám) v chladných měsících v obchodech a hromadné dopravě. Venku ne. Když ji na nákup nandám a při odchodu hned sundám, nebude pro mě líhní bacilů a klidně to vydržím. Nesnáším, když někdo chrchlá v krámě na jídlo nebo ho matlá oslintanýma rukama bez ohledu na Covid.-----Paní Pelikánová, nebuďte hysterická. Nikdo ji to nezakazuje nosit, ale kombinace rukavice, rouška a štít je přehnaná. Obzvláště když vypadala, že to s ní každou chvíli sekne. A propos, i já se mohu ohánět svobodou a ohrazovat se proti vaší touze, aby jiní roušky nosili. Mimochodem, jak jste bez roušky dokázala přežít do letošního března? Vždyť každý rok tu máme virovou epidemii.
  5. Ja jsem rousku odhodila uz davno. A sbirat ji nehodlam. Nosit to nebudu a nedokazu si predstavot, ze by si jeste nekdo po te komedii dovolil, to po. Mne chtit. ----- Tak jsou lidi jako ty, co jdou od samého začátku proti proudu. S tím nic neuděláme. Užívej si svůj vzdor :) ----- Ja si neuzivam vzdor. Pouzivam rozum. A v tom to je.-----A muzete mi prosim sdelit jak jste rozumem prisla k vasemu postoji?-----Nemuzu, nema to smysl. ---
  6. Jediny spravny pristup. Jde jenom o to, aby takto inteligentnich a racionalnich lidi bylo co nejvic. Jinak budou hysterky porad prudit a otravovat-----taky budete starej a nemocnej, nebojte -----A taky umre, stejne jak my vsichni.
  7. Nic, co není testováno několik let si rozhodně aplikovat nenechám. To radši ten covid-----Myslite, ze po testovacich fazich zalezi na case, z hlediska bezpecnosti? Je fakt ze existuje vigilance, ale neznam vakcinu, ktera by prosla a pozdeji se zakazala jako nebezpecna (znam takovou co byla nahrazena ucinejsi).-----Myslím, že riziko je pro mě rozhodně vyšší než covid. Nic proti tomu, kdo chce ať se očkuje.
  8. Pěkná reverzní psychologie, jen co je pravda. Označit normální chování (nenošení hadry přes gesicht) za nezodpovědnost je vážně chytristika - chytí se i mnozí skeptici a mají lidi tam, kde je potřebují - v koutě a vyděšené. OMG! -----I normálně smýšlející veterinář si vezme při operaci zvířete roušku, rouška není hadr. Tento hadr chrání před zavlečením jakékoli infekce do rány zvířete. A tato hadra snižuje riziko přijaté infekce x krát, oproti žádné ochraně obličeje. Síla viru spočívá v jeho síle vystavení, kolik té "věci" psal bych jinak.. člověk dostane do sebe. Je léto, infekce jsou mírné.. nebudu rozepisovat proč.. kdybych nezažil na vlastní kůži Březen.. asi bych ji taky nenosil... vám to vřele doporučuji.. nechcete to... a s těmi ovcemi, kouty a ovládající vládou.. slušná fantazie :)-----Pane Lazno, krásně jste svým přiměřeně-rozumně-hysterickým příspěvkem dokázal, že to paní Slaninová popsala vlastně úplně přesně. Že ona popisovala přímo vás ?
  9. Já mám z rouškofilů legraci. Na přímý dotaz jaká opatření a na jak dlouho by zavedli, akorát těžce mlčí, jen stále dokola melou něco o sobectví.-----Ano, mate svuj uzus a kdyz vam clovek rekne argument proc rousky ano a co to melo za efekt, tak mlcite a nevim jestli chapete. Jaka opatreni a na jak dlouho? No udelat resersi dostupnych clanku asi nebude tak tezke, takze za me rousky neomezene dlouho ve spolecnych prostorach, ktere se sdili (MHD, lekar, nakupaky) V praci, kde je omezeny pocet cirkulujicich nejsou potreba. Defakto jde o to, zamezit lavinovitemu sireni - tj. R pod 1.0.-----Vir tu s námi už bude navěky, takže říkáte všechny onáhubkovat a omezit společenský život až do smrti.Takový život odmítám. Vy si klidně noste skafandr. Vaše volba.
  10. Ne každý pozitivní je nemocný.-----Od každého pozitivního se můžete nakazit-----To je lež.
Autor: Jaroslav Holý | sobota 22.8.2020 22:00 | karma článku: 23,27 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry (a jak se k nim dostat) - část osmá a poslední

Když jsem vybíral sedmnáct nejlepších závěrů ze seriálů, jež jsem za řadu let nakoukal, neměl jsem žádnou jasnou představu o pořadí, jež později mělo vzniknout – s jedinou výjimkou a ta shodou okolností patřila vítězi.

12.7.2020 v 11:32 | Karma: 6,32 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část sedmá)

V dnešním, již opravdu a definitivně předposledním, pokračování "seriálu o nejlepších koncích seriálů" se budeme věnovat závěru seriálu Breaking bad, který si vybojoval stříbrnou pozici.

7.6.2020 v 23:18 | Karma: 7,75 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část šestá)

Vítám vás u jednoho z posledních dílů mého žebříčku nejlepších konců epizod, sérií i celých seriálů. Dnes se budeme věnovat seriálu (a jeho závěru) Černobyl, který si vybojoval bronzovou pozici.

20.5.2020 v 17:53 | Karma: 5,38 | Přečteno: 225x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Pět logických hádanek ke zpříjemnění karantény i home office

Povšiml jsem si blogu s příspěvkem obsahujícím hádanku a tak mě napadlo přispět svou troškou do mlýna. A aby to nebyla jenom troška, následující příspěvek obsahuje pět hádanek posbíraných za celý můj dosavadní život.

10.5.2020 v 17:46 | Karma: 15,24 | Přečteno: 915x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Sexuální výchova a třetí série Westworld – dvě seriálové věci, které se nepovedly

Rád bych napsal pár subjektivních varovných vět o dvou právě běžících a dobře hodnocených seriálech, které mě překvapivě zklamaly.

3.5.2020 v 19:18 | Karma: 10,79 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Počínající šedesátník, vzděláním matfyzák, ženatý, obdařený dvěma syny, kteří ve třiceti dostávají rozum, výborný bridžista, strašlivý golfista, ženami označovaný jako "ty jsi ale kecka", stále ženatý s divou východňarkou a očekávající první vnouče.

Seznam rubrik