Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část sedmá)

V dnešním, již opravdu a definitivně předposledním, pokračování "seriálu o nejlepších koncích seriálů" se budeme věnovat závěru seriálu Breaking bad, který si vybojoval stříbrnou pozici.

V dnešním, již opravdu a definitivně předposledním, pokračování "seriálu o nejlepších koncích seriálů" se budeme věnovat závěru seriálu Breaking bad, který si vybojoval stříbrnou pozici. Navážeme tím na předchozích šest pokračování v článcích na tomto blogu, přibližujících patnáct seriálů se skvělými závěry epizod nebo sérií, které se umístily za ním.  

2. místo: Perníkový táta (Breaking bad) – konec seriálu

Seriál Breaking bad pro mne není pouze jedním z vrcholných děl kategorie moderního dramatického seriálu, ale i určitým vývojovým předělem spočívajícím ve využití nových formálních nástrojů (někdy podprahového) působení na diváka. Pět sérií brilantního scénáře neztrácí tempo a je doslova nacpáno originálními a při natáčení obtížně realizovatelnými nápady, a barvotiskovými prvky pop-artu (plyšová figurka v bazénu v titulkové scéně na počátku epizod pomalu zhmotňujících řešení hádanky, o které tušíte, že bude stát za to, hodinová epizoda s mouchou a jejími dvěma „lovci“ v hlavní roli, scéna „není vana jako vana, když v ní chcete vymizíkovat nepohodlného svědka“, a tak dále).

Podobně jako u několika jiných ultimátních děl především americké seriálové tvorby se bohužel českým nákupčím a jejich nohsledům povedlo sledovanosti seriálu pustit žilou ještě před jeho uvedením. Převést originální a těžko přeložitelnou slovní hříčku Breaking bad do češtiny jako Perníkový táta znamenalo poslat tento geniální seriál vstříc náruči těch sledovatelů Ulice, co si k tomu občas něco šlehnou, a posléze se snad dokonce divit, že na ně Heisenberg nezabral.

Významným atributem seriálu Breaking bad je neobyčejný důraz na osobnostní rozvoj jeho hrdinů (pokud tedy přežijí dostatečně dlouho, aby se rozvíjet mohli). Jestliže některým seriálům, byť s kvalitní akcí, jsou vytýkány ploché charaktery a nulový vývoj postav, Breaking bad je především o vývoji postav, dopadech vývoje jejich psychiky na prostředí je obklopující a zpětném působení již pozměněného prostředí na hrdiny samotné a jejich následné činy.

Hlavní hrdina se tak během seriálu propadá po spirále z pozice nezajímavého, ale slušného človíčka, jakých jsou v Americe miliony, nejprve do šedé sféry mimo zákonné a etické normy a následně, ve druhé polovině seriálu, i skrze tuto sféru až na úplné dno, odkud není cesty zpátky a kde jeho protivníky i partnery už nerodí inteligentní a své zásady ctící gangsterská špička, ale jsou jimi jen úchylné lidské trosky a pár nejbližších, jež na dno strhnul s sebou. Při své cestě naráží Walter na řadu mezníků, jež ho vždy a bez výjimky neomylně posílají o patro níž. Kdyby to nebylo tak těžkopádné, možná bychom mohli vystihnout název Breaking bad v českém jazyce třeba jako Krajíc chleba padá na zem vždy namazanou stranou dolů.

I am not in a danger, I am the danger!“ („Nejsem v nebezpečí, já sám jsem tím nebezpečím“) otevírá hlavní hrdina oči své ženě v šesté epizodě čtvrté série a dokončuje tím přerod v monstrum. Tak, jak seriál pokračuje, Walter White nosí stále častěji a častěji tmavé oblečení, což byl záměr, který měl zcela v souladu s vymazlenými podprahovými vychytávkami za cíl esteticky projektovat jeho proměnu do zlého obrazu, později ještě zesíleného kontrastem způsobeným slunečným počasím, v němž se odehrávají všechny série a epizody (i když ve zmíněné epizodě s mouchou si ho moc neužije).

Z dosavadního popisu seriálu je zřejmé, že tahle podívaná není tak úplně pro slečinky. Scénárista Vince Gilligan prozradil, že mu televizní stanice striktně omezila počet užití výrazu "fuck" (údajně na jedno plhohodnotné „fuck“ za sérii, ale tomu osobně nevěřím). Gilligan nicméně využil plnokrevně prostředí, ve kterém se seriál odehrává a používal toto hezké slovo za všech okolností s náležitým efektem. Během seriálu mnoha různými a někdy vynalézavými způsoby zemře 272 lidí (i když si seriál v samotné krvi nijak nelibuje). Walter White je přímo zodpovědný za smrt šestnácti z nich a spolu se zprostředkovanými zabitími, včetně nepřímého zavinění výbuchu letadla, dělá celkové skóre mrtvých jeho vinou 198 osob.

Úplný přerod hlavního hrdiny doprovází v pozdějších fázích seriálu i přejmenování, kdy se z krotkého Waltera White stává ničeho se neštítící Heisenberg. Právě toto jméno se v Americe stalo symbolem seriálu a před pár lety jsem v San Franciscu narazil na obchod plný opravdu pěkných, většinou tmavých triček s ještě tmavším Heisenbergem (pro ty, kteří seriál neviděli – pozor, nejde o barvu pleti!) na všechny možné způsoby.

Bryan Cranston v hlavní roli seriálu získal během pěti sérií čtyři nominace na Zlaté Glóby a tu poslední v roce 2014 proměnil spolu se svým seriálovým parťákem Aaronem Paulem, který dostal Zlatý Globus za vedlejší roli Jesseho. V kuloárech se povídalo, že se s Glóby čekalo až na poslední sérii, kdy nominaci proměnil i celý seriál, ale je otázkou, co by si s nimi Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu počala, kdyby šla kvalita seriálu v poslední sérii výrazně dolů. Každopádně si natáčení celý tým určitě užil. Například ve druhé epizodě třetí série hlavní hrdina vztekle odhazuje krabici s pizzou tak, že pizza spadne na střechu domu. Před natáčením scény štáb spekuloval, kolikrát budou muset scénu pro dokonalé natočení opakovat, ale Bryan Cranston to zázračně zvládl hned napoprvé k úplné spokojenosti. Statistiky ze Zlatých glóbů pak ještě vyblednou při pohledu na ceny Emmy, kde Breaking Bad získal neuvěřitelných 58 nominací, které proměnil šestnáctkrát, a jen v hereckých kategoriích 17 nominací a osm vítězství, z toho samotný Bryan Cranston čtyři.

K žádnému měřitelnému poklesu kvality během mnohaepizodových pěti sérií nedošlo a poslední z nich má na csfd neskutečných 97%, i když já osobně toto nadšení nesdílím, protože celá série, ovšem výjimkou závěrečné epizody, je pro mne až příliš depresivní. Oba hlavní hrdinové seriálu se při natáčení skutečně naučili vařit metamfetamin a útržkové informace, které nejčastěji Cranston ohledně výroby v seriálu sděluje, jsou pravdivé, nicméně by neměly postačit potenciálním napodobitelům v řadách diváků k tomu, aby si rozjeli podobný byznys.

Velkým příznivcem seriálu je i oscarový herec Anthony Hopkins, kterého v této sérii článků o koncích seriálů zmiňuji v souvislosti s brilantním koncem první série seriálu Westworld. Hopkins po dokoukání seriálu nelenil a napsal děkovný e-mail Bryanu Cranstonovi, kde vyzdvihl herecké výkony a práci celého tvůrčího týmu, který se na výrobě seriálu podílel a zároveň přiznal, že nikdy předtím neviděl nic tak brilantního.

Perfekcionistický charakter seriálu dokládá i malá drobnost vztahující se k našim reáliím, kdy v osmé epizodě poslední série je na detailním záběru vidět adresa, na kterou se posílá pervitin do Česka. Adresou je Dagmar Hrabal, ulice Za Opravnou, Praha a tato ulice v Praze skutečně existuje a je na ní provozovaných téměř třicet firem. V období, kdy šel seriál na prémiérové obrazovky televizní stanice AMC, se jím nechali inspirovat existující drogoví dealeři a pro lepší prodej přibarvovali své produkty na modro.

Rozložíme-li název finálové epizody Felina, dostaneme Fe jako železo, převládající chemický prvek v lidské krvi, Li jako lithium, nejpoužívanější kov při výrobě methamphetaminu, a Na jako sodík, důležitý prvek v slzách. Tyto substance konečný díl více než vystihují. „Felina" je také anagram pro „Finale“, tedy konec, a když se Walt ve finální epizodě vrací autem do Nového Mexika, poslouchá píseň „El Paso“ od Martyho Robbinse, ve které se zpívá o muži, který se vrací do města, kde je hledaným zločincem, aby našel svou milovanou ženu. Ta se jmenuje Felina – a právě tak je pojmenována i daná epizoda. Walter White alias Heisenberg má při návratu na sobě stejné šaty jako před první várkou pervitinu roky nazpátek.

Finální díl seriálu prolomil v USA rekordní hranici více než 10 milionů diváků. Klip s pár posledními velice originálně pojatými minutami by se ve filmových učebnicích mohl promítat jako zhmotnění významu slov melancholie a ještě spíše katarze. Nejméně polovinu silného vyznění opět jako v podobných případech tvoří hudební podkres, kde tvůrci seriálu využili zapomenutou písničku Baby blue z alba welšské skupiny Badfinger z roku 1971, která v UK dokonce nikdy nevyšla jako singl. O 42 let později se krátce po uvedení poslední epizody seriálu Breaking bad stala na krátkou chvíli nejstahovanějším songem na iTtunes.

A ještě malá perlička jako přídavek. Při nedávném interview v Radiožurnálu český prezident Miloš Zeman v souvislosti s činností ruských agentů v ČR zesměšnil informaci, že by mohl být ricin prvkem spektra vražedných nástrojů efektivně využívaných tajnými službami k odstranění nepohodlných, protože ricínový olej už požili mnozí z nás. Zřejmě ještě neviděl seriál Breaking bad a především jeho závěr, kde ricin použil samotný Heisenberg a příznaky jeho požití jsou popsány barvitě a detailně. Jedině, že by snad měl od tajných služeb lepší informace než autoři seriálu...     

Autor: Jaroslav Holý | neděle 7.6.2020 23:18 | karma článku: 7,75 | přečteno: 479x
  • Další články autora

Jaroslav Holý

Nový článek na iDnes o rouškách a diskuse k němu

Dnes, 22.8., byl uveřejněn na iDnes článek, který obsahuje z mého pohledu slušnou, nepříliš ostře formulovanou výzvu k prokazatelně eskalujícímu počtu nových výskytů koronaviru. Můj článek si všímá některých rysů diskuse pod ním.

22.8.2020 v 22:00 | Karma: 23,27 | Přečteno: 774x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry (a jak se k nim dostat) - část osmá a poslední

Když jsem vybíral sedmnáct nejlepších závěrů ze seriálů, jež jsem za řadu let nakoukal, neměl jsem žádnou jasnou představu o pořadí, jež později mělo vzniknout – s jedinou výjimkou a ta shodou okolností patřila vítězi.

12.7.2020 v 11:32 | Karma: 6,32 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část šestá)

Vítám vás u jednoho z posledních dílů mého žebříčku nejlepších konců epizod, sérií i celých seriálů. Dnes se budeme věnovat seriálu (a jeho závěru) Černobyl, který si vybojoval bronzovou pozici.

20.5.2020 v 17:53 | Karma: 5,38 | Přečteno: 225x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Pět logických hádanek ke zpříjemnění karantény i home office

Povšiml jsem si blogu s příspěvkem obsahujícím hádanku a tak mě napadlo přispět svou troškou do mlýna. A aby to nebyla jenom troška, následující příspěvek obsahuje pět hádanek posbíraných za celý můj dosavadní život.

10.5.2020 v 17:46 | Karma: 15,24 | Přečteno: 913x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Sexuální výchova a třetí série Westworld – dvě seriálové věci, které se nepovedly

Rád bych napsal pár subjektivních varovných vět o dvou právě běžících a dobře hodnocených seriálech, které mě překvapivě zklamaly.

3.5.2020 v 19:18 | Karma: 10,79 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část pátá)

V předposledním pokračování seriálového žebříčku se už pomalu dostáváme ke skutečným skvostům seriálové tvorby, jak z pohledu kvality celého díla, tak i vlastního závěru.

1.5.2020 v 12:04 | Karma: 8,93 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část čtvrtá)

Žebříček nejlepších seriálových závěrů se přehoupl do první poloviny. Dnes se podíváme na seriály Black Mirror, Californication a Dexter.

17.4.2020 v 20:02 | Karma: 8,82 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část třetí)

V tomto článku přináším třetí díl seriálu o nejlepších závěrech seriálů. Tentokrát si připomeneme seriály Westworld, Hra o trůny a Temný případ.

10.4.2020 v 13:07 | Karma: 7,05 | Přečteno: 290x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část druhá)

V tomto článku přináším druhý díl seriálu o nejlepších závěrech seriálů. Tentokrát si připomeneme seriály Ostré předměty, Ve jménu vlasti a 24 hodin.

5.4.2020 v 18:02 | Karma: 7,18 | Přečteno: 335x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část první)

V této sérii příspěvků bych se rád zaměřil na to, abych vám pro čas coronaviru doporučil dobré současné seriály. Aby to celé bylo trochu originální, půjde o subjektivní žebříček nejlepších finálních scén a okamžiků seriálů.

5.4.2020 v 14:06 | Karma: 9,66 | Přečteno: 478x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Holý

Americký západ - jak bývalo a možná ještě je (část druhá)

V předchozím příspěvku na téma „Americký západ“ jsem slíbil „pár věcí o silnicích, něco o počasí, o národních parcích a kempech v Americe a další věci“. A toto je první z několika pokračování.

22.3.2020 v 17:37 | Karma: 13,85 | Přečteno: 297x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Holý

Pár grafů ke koronaviru

Článek obsahuje několik grafů ke statistikám koronaviru v nejvíce postižených evropských zemích, které asi někde budou, ale já je nenašel. A pár komentářů k tomu.

20.3.2020 v 19:50 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Holý

Dětenice

K posledním vánocům jsme společně s mou paní obdrželi jednonoční pobyt v historickém resortu Dětenice.

13.3.2020 v 22:25 | Karma: 19,09 | Přečteno: 890x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Holý

Kapsička, knoflíčky, tkaničky od bot a nové trendy ve vývoji pánských slipů

Tento článek bude jiný než předchozí pokusy v blogu. Nebude oslavovat cestování a zážitky z něj. Bude se věnovat věcem mnohem přízemnějším, jako je třeba kapsička u košile.

25.2.2020 v 22:40 | Karma: 19,22 | Přečteno: 324x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Americký západ – jak bývalo a možná ještě je (část první)

Už je tomu 25 let. V roce 1995 jsem strávil malém městečku Idaho Falls, blízko srdce Skalistých hor, trojvrcholu Grand Teton, pracovně téměř pět měsíců od konce března do půlky srpna.

16.2.2020 v 22:04 | Karma: 26,83 | Přečteno: 800x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Holý

Pár střípků z jihu Texasu ze San Antonia

Na rozdíl od mých předchozích článků na blogu spojených s cestováním je tento čerstvou zkušeností, zapsanou přímo v místě doličném, texaském San Antoniu, kam mě zavály služební povinnosti.

5.2.2020 v 3:02 | Karma: 22,60 | Přečteno: 716x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Holý

Jak se nebát vystupovat na velké konferenci - část třetí: Příklady z praxe

Závěrečná část "konferenčního triptychu" se pokusí demonstrovat některé záludnosti účasti na konferenci na příkladech. Podotýkám, že všechny dále uvedené příhody se skutečně staly víceméně tak, jak jsou popisovány.

21.1.2020 v 20:52 | Karma: 16,16 | Přečteno: 565x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Holý

Třikrát z velké země na východ od ráje

Následující příhody jsou samovypovídajicí výpovědí o zkušenostech s velkou zemí na východ od ráje. Pokud vám přijdou tendenční a zaujaté, tak s vámi naprosto souhlasím.

12.1.2020 v 22:30 | Karma: 29,42 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Holý

Jak se nebát vystupovat na velké konferenci – část druhá: Jak zvládnout troublemakera

Tajemná nebezpečná postava troublemakera, česky „potížisty“, se v několika exemplářích vyskytuje na každé velké konferenci a pro úspěch vaší přednášky je důležité se na něj dobře připravit.

4.1.2020 v 21:23 | Karma: 13,98 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Jak se nebát vystupovat na velké konferenci – část první: teorie

Článek je zamýšlen především jako povzbuzení pro nezkušené mladé odborníky, kteří se chystají na svůj první velký životní okamžik, kdy na podlamujících se kolenou stanou před širokým sálem dychtivých posluchačů.

29.12.2019 v 21:40 | Karma: 16,07 | Přečteno: 496x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Počínající šedesátník, vzděláním matfyzák, ženatý, obdařený dvěma syny, kteří ve třiceti dostávají rozum, výborný bridžista, strašlivý golfista, ženami označovaný jako "ty jsi ale kecka", stále ženatý s divou východňarkou a očekávající první vnouče.

Seznam rubrik