Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pár grafů ke koronaviru

Článek obsahuje několik grafů ke statistikám koronaviru v nejvíce postižených evropských zemích, které asi někde budou, ale já je nenašel. A pár komentářů k tomu.

Koronavirus hýbe světem a životy nás všech. Každé ráno se dívám na aktualizaci počtu nemocných a počtu obětí na webových stránkách idnes a tak mě napadlo, jak tyto strohé číselné údaje trochu zpřehlednit. Nu a když jsem si s tím začal hrát, zjistil jsem, že mého syna Jakuba napadlo něco hodně podobného a ještě o dost lepšího. Ne nadarmo se praví, že jablko nepadá daleko od stromu.

Jakub si vcelku správně řekl, že pokud chceme porovnávat efektivnost boje s koronavirem v různých zemích (a to je něco, co nás určitě zajímá!), musíme definovat společného jmenovatele reprezentujícího stejné výchozí podmínky. V daném případě to znamená pracovat s historií výskytu koronaviru nikoli dle společného kalendáře, ale pro každou zemi definovat kritický den D0, od kterého pak sbíráme, analyzujeme, ale především porovnáváme data. Jinak řečeno, právě dnes nedává příliš smysl porovnávat statistiky výskytu koronaviru ve dvou zemích, z nichž v jedné měli prvního nemocného před měsícem a ve druhé před dvěma dny. Ta druhá bude na tom prozatím logicky velice dobře, ale je otázka, jak to tam bude vypadat za měsíc.

Na prvním obrázku je porovnán počet nemocných v nejvíce zasažených zemích Evropy s tím, že pro každou zemi je za den D0 zvolen ten den, kdy počet identifikovaných nemocných dosáhl stovky. Je zcela logické, že nejdelší křivku "vlastní" Itálie, kde to za Evropu nejspíše začalo. Zcela v souladu se statistikami všemu vévodí čtveřice "silných" evropských zemí Itálie - Francie - Španělsko - Německo. A už zde je trochu vidět, že přestože všichni mluví o Itálii, Španělsko se evidentně rozebíhá ještě rychleji. Naopak se zdá, že Francie přece jenom vykazuje o něco lepší perspektivu a Německo je někde mezi nimi (k Německu ale viz poznámku u třetího grafu).

Vývoj počtu nemocných COVID-19  ve vybraných zemích do 17.3

        Druhý obrázek je definován zcela stejně jako první, ale jsou použita aktuálnější data až do 19.3 a pro větší rozlišení a zpřehlednění je zaznamenaný časový úsek omezen na posledních deset dnů. Obrázek potvrzuje to, co naznačuje předchozí - Itálie je na tom špatně, ale zdaleka nejhůře může být už brzy ve Španělsku, zatímco Francie se "drží" a je šance, že by se její křivka mohla začít zaoblovat (ve Francii, která v té době ještě zdaleka nebyla rizikovou zónou a měla několik jednotlivých případů, jsem strávil necelý týden na konci února a přišlo mi, že od samotného počátku skutečně brali situaci velice vážně). 

Vývoj počtu nemocných Covid-19 ve vybraných zemích v posledních deseti dnech do 19.3.

Itálii na druhém grafu opticky dokonce dostihuje Německo, ale zde je to podle mne daň zkreslení, které odhalí poslední, třetí graf. Určitým nedostatkem přímých statistik uváděných na idnes je totiž to, že nijak neberou v úvahu počet obyvatel v daných zemích. V zemích s homogenním osídlením typickým pro většinu západní Evropy je přitom logické, že země s více obyvateli budou ve statistikách nemocných znevýhodněny (více lidí = více nemocných). Proto jsou křivky ve třetím grafu vztaženy nikoli k celkovým počtům nemocných, ale k počtu nemocných na 100 000 obyvatel a za den D0 je zvolen den, kdy počet nemocných v dané zemi přesáhl jednoho na 100 000 obyvatel (tentokrát se neomezujeme na posledních 10 dnů, takže Itálie má opět nejdelší křivku).

Jak je ihned vidět, situace vypadá o dost jinak. Není nijak překvapivé, že Itálie si stále drží svou roli nejvíce postižené země, ale dramatický a varující nárůst ve Španělsku je ještě výraznější než na předchozím obrázku. K tomu všemu se objevují dvě nové země s méně četným osídlením a s výraznou dynamikou postižení - Norsko a především Švýcarsko, kde dynamika nárůstu nemocných přesahuje dokonce i Španělsko. Naopak křivka Francie vykazuje přes vysoké absolutní hodnoty parametry nevylučující příznivý obrat signalizované už na předchozím obrázku, a pro Německo, zemi s největším počtem obyvatel v EU, je křivka také stále ještě relativně nízko, i když její parametry nevylučují explozivní nárůst. Zajímavá je i křivka UK, o kterém se ví, že je zde přístup ke Covid 19 odlišný a mnohem liberálnější, a přestože si analytici říkají, zda na to Spojené království nedoplatí, zatím tomu nic extra nenasvědčuje.

Na posledním obrázku má už "svou" křivku i Česká republika, ale jak je vidět, na zásadnější závěry je ještě brzy, protože poloha křivky v této fázi je ze statistického hlediska nevyjasněná. Jak je ale z obrázku dobře vidět, příští týden bude pro celý další vývoj klíčový a rozhodne, zda se vydáme ve šlépějích Španělska nebo se zařadíme mezi úspěšné státy, kde počet nemocných zcela logicky rovněž narůstá, ale křivka dává slušné naděje, že se explozivnímu nárůstu vyhneme.    

Vývoj počtu nemocných Covid-19 vztažených na 100 000 obyvatel ve vybraných zemích do 19.3

 

Autor: Jaroslav Holý | pátek 20.3.2020 19:50 | karma článku: 21,60 | přečteno: 1020x
  • Další články autora

Jaroslav Holý

Nový článek na iDnes o rouškách a diskuse k němu

Dnes, 22.8., byl uveřejněn na iDnes článek, který obsahuje z mého pohledu slušnou, nepříliš ostře formulovanou výzvu k prokazatelně eskalujícímu počtu nových výskytů koronaviru. Můj článek si všímá některých rysů diskuse pod ním.

22.8.2020 v 22:00 | Karma: 23,27 | Přečteno: 774x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry (a jak se k nim dostat) - část osmá a poslední

Když jsem vybíral sedmnáct nejlepších závěrů ze seriálů, jež jsem za řadu let nakoukal, neměl jsem žádnou jasnou představu o pořadí, jež později mělo vzniknout – s jedinou výjimkou a ta shodou okolností patřila vítězi.

12.7.2020 v 11:32 | Karma: 6,32 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část sedmá)

V dnešním, již opravdu a definitivně předposledním, pokračování "seriálu o nejlepších koncích seriálů" se budeme věnovat závěru seriálu Breaking bad, který si vybojoval stříbrnou pozici.

7.6.2020 v 23:18 | Karma: 7,75 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část šestá)

Vítám vás u jednoho z posledních dílů mého žebříčku nejlepších konců epizod, sérií i celých seriálů. Dnes se budeme věnovat seriálu (a jeho závěru) Černobyl, který si vybojoval bronzovou pozici.

20.5.2020 v 17:53 | Karma: 5,38 | Přečteno: 225x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Pět logických hádanek ke zpříjemnění karantény i home office

Povšiml jsem si blogu s příspěvkem obsahujícím hádanku a tak mě napadlo přispět svou troškou do mlýna. A aby to nebyla jenom troška, následující příspěvek obsahuje pět hádanek posbíraných za celý můj dosavadní život.

10.5.2020 v 17:46 | Karma: 15,24 | Přečteno: 915x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:25

Aktualizujeme Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  10:57

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vedení TOP 09 se shodlo na nástupci Langšádlové, uvedl Havel. Sám jím nebude

29. dubna 2024  10:48

Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Počínající šedesátník, vzděláním matfyzák, ženatý, obdařený dvěma syny, kteří ve třiceti dostávají rozum, výborný bridžista, strašlivý golfista, ženami označovaný jako "ty jsi ale kecka", stále ženatý s divou východňarkou a očekávající první vnouče.

Seznam rubrik