Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezpečnostní rezerva

Bezpečnostní rezerva  je základní  koncept zajištění bezpečnosti provozu moderních technologií. Tento koncept je vhodné rošířit na všechny rizikové oblasti našeho života.

Bezpečnostní rezerva (originální anglický termín je safety margin) je základní koncept zajištění bezpečnosti provozu složitých moderních technologií pracujících na měřitelné úrovni rizika. Jednoduše řečeno, je to o tom, že žádná jaderná elektrárna nepracuje z pohledu bezpečnostních parametrů "nadoraz" nebo "téměř nadoraz". Provozní parametry jsou vždy nastaveny tak, že obsluha má dostatek času na zvládnutí situace a převedení elektrárny do bezpečného klidového stavu - minimálně desítky minut, obvykle hodiny a v podstatě nikdy třeba dvě minuty (i Homer Simpson to měl ve známé scéně nějak takhle a kdyby si nezalepil indikátor marmeládou a nehodil šlofíka, vše by bylo OK). Výjimkou byl samozřejmě Černobyl (ano, v zásadě vše skutečně proběhlo tak, jako ve vynikajícím seriálu HBO!), kde si obsluha záměrně všechny provozní prvky vytvářející bezpečnostní rezervu vypnula.

Když se doslova celý život zabýváte hodnocením a snižováním rizika provozu jaderných elektráren, nevyhne se ani vám nemoc z povolání. Jste, asi lépe než jiní, schopni identifikovat a hodnotit rizika vedoucí k událostem potenciálně zasahujícím, zraňujícím a zabíjejícím každého z nás. V jisté fázi  vaší nemoci z povolání pak nutně dospějete k poznání, že safety margin je princip hodný následování nejen na blokové dozorně jaderné elektrárny, ale v podstatě téměř kdykoli. A protože součástí vaší práce je analýza trendů, zamýšlíte se nad tím, jaký byl tradičně přístup lidské populace a společnosti k safety margin, jak se tento přístup vyvíjel v nedávné minulosti a jak to s ním bude dál.

Dojdete k závěru, že safety margin může být objektivně jistým luxusem a jeho uplatnění podmíněno dostatečným ekonomickým a lidským potenciálem každé společnosti. Při přímém střetu vojsk v bitvě má safety margin hodnotu nula a není tématem dne, hodiny ani minuty. Při nedostatku jídla je hodnota safety margin nepřímo úměrná délce hladovění.   

Mimo extrémní podmínky se vztah k safety margin tradičně vyvíjel na výrazně subjektivní bázi. Hospodská rvačka byla ještě nedávno glorifikována jako záležitost opravdových chlapů, tak dlouho než při ní výjimečně, ale statisticky nevyhnutelně, došlo k úmrtí nebo těžkému úrazu, načež byl viník, který nemusel být jako člověk o nic horší než stovky glorifikovaných, pokrytecky nabídnut na pranýř jako oběť za všechny ostatní, kteří měli štěstí a nikoho ne(při)zabili. I v současnosti je safety margin někdy až neuvěřitelně ignorován - stačí si vzpomenout na adrenalinové sporty (osobně s nimi nemám zásadní problém, ale zavedl bych zákonnou úpravu vyžadující podepsat revers ohledně majetkové spoluúčasti na případném léčení a eliminaci zdravotních dopadů nehody).

Z analýzy trendů vám pak okamžitě vypadne, že princip safety margin je například na našich silnicích v současnosti narušován v mnohem větší míře než v minulosti. Mnohaletá zkušenost vede k závěru (možná pro vás nepřijatelnému), že i při všech negativně působících vnějších podmínkách by provoz na silnicích mohl být v zásadě bezpečný, že lidský prvek je zde zcela zásadním zdrojem rizika a že jakékoli poukazování na vnější podmínky je, pokud princip safety margin nadřadíme ostatnímu, pouze alibistickým vymlouváním (vnější podmínky například ve smyslu neskutečného bordelu na D1, kde se obyčejný řidič stává otrokem a rukojmím stavebních firem mastících si kapsy na prodloužených termínech a vícepráci, sice vedou ke drastickému snížení pohodlí, ale nepředstavují zásadní negativní bezpečnostní faktor).

Zásadním a podle mého názoru bezvýhradně platným faktem podporujícím předchozí závěr o lidském faktoru jako klíčovém zdroji rizika na silnicích je to, že jedna "běžná" lidská chyba (překročení rychlosti v rozumném rozsahu) nestačí ke vzniku události s dopadem na zdraví a životy (obvykle ani k jakékoli havárii poškozující majetek), protože buď nemá přímo žádný dopad nebo může být téměř vždy napravena jiným ohleduplným účastníkem provozu. Provoz na silnici/dálnici i za současných mizerných podmínek sám o sobě generuje dostatečný safety margin postačující k bezpečné cestě, za předpokladu, že tento safety margin není vyčerpán opakovanou ignorancí bezpečnostích i etických zásad tak, jako v Černobylu!

Poslední část tohoto článku by mohla jen zbytečně a zdlouhavě popisovat, jak brutálně je princip safety margin atakován na našich silnicích v současné době. Nedávno proběhla tiskem informace o tragické nehodě se smrtí matky a dvou dětí způsobené bezohledným řidičem v protisměru. Řidič viník, který se hájil tím, že "tak jezdil vždy a nic se nikdy nestalo", sám dokázal vyčerpat celý safety margin tím, že extrémně překročil rychlost (odhad 150 km/h) a řezal zatáčky těsně u půlící čáry; v tomto případě byla role dalších účastníků v provozu irelevatní, kromě velice nevděčné role obětí. Jiný den a jinde moje známá, která ráda telefonuje za jízdy, ukončila v autě hovor, aby po několika stech  metrech dokázala zázračně ubrzdit Fabii poté, co jí přímo před něj z protisměru spadla cyklistka, která se srazila se dveřmi v protisměru stojící Octavie otevřenými přesně v moment, kdy kolem ní projížtděla. Řidička Octavie zde sama výrazně, ale nikoli zcela vyčerpala safety margin díky tomu, že ho moje známá nedočerpala buď telefonováním nebo překročením v místě platného rychlostního omezení na 30km/h. 

Poměrně originálním zobecněním pojmu safety margin může být social margin nebo ethic margin. Tento termín, který jsem nikde nezaznamenal, lze využít pro diskusi závěru, že stejně jako bychom  neměli v konkrétních situacích zcela svévolně čerpat bezpečnostní rezervu, nemělo by docházet ani k úplnému čerpání rezerv společenských a etických. Co tím přesněji myslím se pokusím naznačit v dalším článku (jedním, nikoli zásadním humorným příkladem může být situace, kdy se při jízdě po silnici vyhýbáte autu stojícímu v nepřehledné zatáčce nebo i na rovince na blikačkách a zahlédnete řidiče spokojeně močícího na krajnici).   .                             

 

 

 

    . 

Autor: Jaroslav Holý | neděle 24.11.2019 14:31 | karma článku: 4,27 | přečteno: 159x
  • Další články autora

Jaroslav Holý

Nový článek na iDnes o rouškách a diskuse k němu

Dnes, 22.8., byl uveřejněn na iDnes článek, který obsahuje z mého pohledu slušnou, nepříliš ostře formulovanou výzvu k prokazatelně eskalujícímu počtu nových výskytů koronaviru. Můj článek si všímá některých rysů diskuse pod ním.

22.8.2020 v 22:00 | Karma: 23,27 | Přečteno: 774x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry (a jak se k nim dostat) - část osmá a poslední

Když jsem vybíral sedmnáct nejlepších závěrů ze seriálů, jež jsem za řadu let nakoukal, neměl jsem žádnou jasnou představu o pořadí, jež později mělo vzniknout – s jedinou výjimkou a ta shodou okolností patřila vítězi.

12.7.2020 v 11:32 | Karma: 6,32 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část sedmá)

V dnešním, již opravdu a definitivně předposledním, pokračování "seriálu o nejlepších koncích seriálů" se budeme věnovat závěru seriálu Breaking bad, který si vybojoval stříbrnou pozici.

7.6.2020 v 23:18 | Karma: 7,75 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Nejlepší seriálové závěry a jak se k nim dostat (část šestá)

Vítám vás u jednoho z posledních dílů mého žebříčku nejlepších konců epizod, sérií i celých seriálů. Dnes se budeme věnovat seriálu (a jeho závěru) Černobyl, který si vybojoval bronzovou pozici.

20.5.2020 v 17:53 | Karma: 5,38 | Přečteno: 225x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Holý

Pět logických hádanek ke zpříjemnění karantény i home office

Povšiml jsem si blogu s příspěvkem obsahujícím hádanku a tak mě napadlo přispět svou troškou do mlýna. A aby to nebyla jenom troška, následující příspěvek obsahuje pět hádanek posbíraných za celý můj dosavadní život.

10.5.2020 v 17:46 | Karma: 15,24 | Přečteno: 913x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Počínající šedesátník, vzděláním matfyzák, ženatý, obdařený dvěma syny, kteří ve třiceti dostávají rozum, výborný bridžista, strašlivý golfista, ženami označovaný jako "ty jsi ale kecka", stále ženatý s divou východňarkou a očekávající první vnouče.

Seznam rubrik